MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app

Hoe help je een familielid met MS?

Wat betekent het voor jou als een direct familielid MS heeft? Welke invloed heeft dat op jullie band? Verwacht jouw familielid hulp? Dat zijn geen eenvoudige vragen. De antwoorden zijn namelijk afhankelijk van de persoon. De een zal hulp toejuichen, de ander zal het niet zo snel vragen.

Dat laatste betekent overigens niet dat degene met MS geen hulp wil. Sommige mensen vinden het vragen om hulp lastig. Ze moeten zich kwetsbaar opstellen en aanvaarden dat de MS ervoor zorgt dat ze niet alles meer kunnen. Hulp vragen wordt door psychologen gezien als een bewijs van het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Vaak wordt deze hulp als eerste gevraagd aan iemand die ze vertrouwen. Dat kan dus snel iemand binnen de familie zijn.

Ga in gesprek

Wil je helpen, dan moet je soms ook een drempel over. Een keer helpen, vindt niemand erg, maar voor een langere periode binden is iets anders. MS is progressief, wat betekent dat je familielid geleidelijk meer hulp nodig heeft. De kans bestaat dat je daardoor steeds meer gaat doen. Vooral als je moeilijk ‘nee’ kunt zeggen. Bedenk daarom van tevoren hoe ver je wilt gaan in het bieden van hulp en ga daarover het gesprek aan.

Soms is iemand al geholpen met lichte ondersteuning. Je kunt bijvoorbeeld meegaan naar een afspraak bij een instantie. Helpen met de financiële administratie of samen een wandeling maken. Wanneer er structureel meer intensieve hulp nodig is, bijvoorbeeld in de huishouding of in de verzorging is het goed om te kijken of wellicht professionele hulp mogelijk is.

Niet iedereen wil hulp. Sommigen zijn juist meer geholpen doordat ze ‘normaal’ worden behandeld. De confrontatie met MS is er al continu en momenten waarop dit even niet zo is, zijn zeer waardevol.

Onderlinge relatie

Het bieden van zorg heeft natuurlijk invloed op jullie onderlinge relatie. Deze verandert omdat je familielid soms afhankelijk wordt van jouw hulp. Dat is voor niemand makkelijk. Blijf daarom met elkaar in gesprek en spreek je verwachtingen uit.

Tips:

  • Spreek duidelijk af welke hulp je wilt bieden zodat je geen valse verwachtingen wekt.
  • Maak afspraken met anderen die hulp bieden over wie wat en wanneer doet.
  • Stel voor jezelf een duidelijke grens tot hoever je wilt gaan met het bieden van hulp.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kun je onder andere vinden bij de MS Vereniging Nederland, bij Hersenletsel-uitleg en in de studie van Joke Blomme ‘Ervaringen van familieleden van MS-patiënten met eigen zorg en met verpleegkundige hulp thuis.’

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.