MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app

Je collega heeft MS, wat nu?

MS… en nu?

Je collega heeft MS. Dit is een ziekte van het centrale zenuwstelsel, waarbij de isolatielaag rondom zenuwen wordt aangetast. Daardoor kunnen zenuwprikkels ofwel boodschappen niet goed doorkomen. Er zijn diverse vormen van MS en de gevolgen kunnen heel verschillend zijn: de een gaat slechter lopen, de ander krijgt moeite met praten en veel mensen met MS hebben last van extreme vermoeidheid. De symptomen kunnen blijvend zijn, maar ook tijdelijk en alleen in een aanval (ook wel schub of relapse) komen. Elke persoon met MS is anders en het is dus niet te zeggen waar je collega last van heeft. Je kunt het je collega vragen: Wat wil je dat ik weet over je MS?

Betrokkenheid

In de eerste fase na de diagnose heeft je collega waarschijnlijk tijd nodig om balans te vinden in het leven met MS en uit te zoeken welke behandeling het beste is. Het kan moeilijk zijn om dan aan het werk te blijven. Probeer je collega bij het werk te blijven betrekken, niet met inhoudelijk vraagstukken, maar wel als persoon. Bijvoorbeeld door een kaartje te sturen of af en toe een appje.

Goede afspraken

Voor de meeste mensen met MS komt er na de eerste fase een betere periode. Veel mensen willen graag werken. Werk geeft niet alleen een inkomen, maar ook structuur, zelfontplooiing en sociale contacten. Als collega ben je dus een belangrijke factor in het dagelijkse leven. Je hoeft je niet af te vragen of je collega het werk wel aankan. Als het nodig is, heeft je collega met jullie werkgever afspraken gemaakt over bijvoorbeeld het aantal uren of een aangepaste werkplek. Ga er maar vanuit dat als je collega er is, hij of zij graag wil werken en dit ook kan. Soms zal dit extra moeite kosten. Hier kun je rekening mee houden, maar je hoeft je collega niet te ontzien.

Keuzes maken

MS is een grillige ziekte. De ene dag gaat het goed en de andere dag lijkt je collega heel moe of ongeconcentreerd te zijn. Iemand met MS moet continu beslissen waaraan hij of zij de beperkte hoeveelheid energie besteedt. Je collega kan kiezen voor een bedrijfsuitje, maar moet daar dan thuis iets voor laten. Nodig hem of haar in elk geval wel uit. En andersom: je collega kan in het weekend naar een verjaardag zijn geweest en dan maandag extra moe zijn. Je collega kan nooit alles combineren zoals jij dat waarschijnlijk wel kan. Die vermoeidheid is niet te volgen en is zeker niet psychisch. Het helpt als jij als collega de keuzes kunt respecteren, ook al kun je je collega daarin niet altijd volgen.

Voorrechten

Het kan zijn dat je collega bepaalde voorrechten heeft, zoals aangepaste werktijden of bijzondere taken. Die zijn nodig om als een ‘gewone’ collega te kunnen blijven werken. Heb je het idee dat het oneerlijk is verdeeld? Spreek je gevoelens uit, zonder je collega aan te vallen. Heb je zelf wensen met betrekking tot je werkzaamheden? Dan is dit een goede aanleiding om deze met je werkgever te bespreken.

Ziekenhuisbezoeken

Je collega kan een terugval krijgen, een Schub. Dan kan het nodig zijn een periode rust te nemen. Ook moet je collega een paar keer per jaar naar het ziekenhuis voor controle. Zorg ervoor dat jullie goede afspraken hebben over de overdracht van werkzaamheden.

Hoe gaat het?

Sommige mensen praten graag over wat ze meemaken, anderen juist niet. Dat is bij je collega met MS net zo. Je kunt gewoon vragen hoe het weekend was. Je hoort dan vanzelf of MS daar een rol in heeft gespeeld. Als je het idee hebt dat de MS tussen jullie instaat, kun je daarnaar vragen: Wat wil je vertellen over je MS? Hoe wil je dat ik met je omga? Je hoeft het onderwerp niet te vermijden, MS is onderdeel van het leven van je collega. Maar je collega is meer dan MS, het is een taartpunt binnen de hele taart die het leven is.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.