MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app

Mag je balen omdat je familielid MS heeft?

Woede, machteloosheid, medelijden en verdriet. Talloze gevoelens strijden om voorrang als je te horen krijgt dat een familielid MS heeft. Hoe ga je daarmee om? Mag je eigenlijk wel boos zijn op een familielid met MS? Mag je ervan balen dat je toekomst een andere wending neemt?

MS brengt een hoop onzekerheden. De oorzaak is onbekend, het verloop is onduidelijk en genezing is vooralsnog niet mogelijk. En dat zorgt voor het gevoel van machteloosheid. Je komt in situaties waarin een familielid soms te moe is en soms naar jouw idee zelfs onredelijk boos is. Psychologen geven aan dat het niet gek is als je af en toe boos bent op de situatie. Je hoeft je daar niet voor te schamen.

Neem een baaldag

Frustraties komen ook doordat het leven met iemand met MS intensief is. Het vraagt geestelijk en lichamelijk veel van je. Het is dan ook niet gek om af en toe een ‘baaldag’ te hebben. Wanneer je een ‘baaldag’ hebt, gebruik deze dan om jezelf te verwennen. Ga bijvoorbeeld shoppen, maak een mooie wandeling of ga iets doen wat jezelf leuk vindt. Op die manier laad je je op en voorkom je dat negatieve gevoelens de overhand krijgen.

Professionele hulp

Het MS Web heeft het forum voor mensen met MS en hun naasten. Op het forum is ook een psycholoog actief die wellicht jouw vragen kan beantwoorden of je handvatten kan bieden in bepaalde situaties.  Ook kun je voor hulp aankloppen bij een GGZ-instelling of een zelfstandig psycholoog. De zorgverzekeraar vergoedt deze hulp in de meeste gevallen. Tot slot kun je contact opnemen met de Stichting Korrelatie. Zij kunnen adviseren bij acute problemen.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.