MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app

Wat kun je van elkaar verwachten?

Wanneer je partner MS heeft, zorgt dat voor een verandering in jullie relatie. Een gelijkwaardige relatie zal vaak overgaan in een relatie waarbij je partner met MS afhankelijker van je raakt. Wat kun jij van je partner verwachten en wat mag je partner van jou verwachten? Die vragen zijn belangrijk om met elkaar te bespreken. Anders loop je het risico om van elkaar te vervreemden. Ook loop je de kans op een ‘burn out’, omdat de verwachtingen van je partner hoger zijn dan hetgeen je kunt bieden.

Wat kun jij van je partner verwachten?

MS ontwikkelt zich bij ieder persoon anders. De ene partner heeft vooral hulp nodig op lichamelijk vlak, terwijl de ander vooral op het cognitieve vlak wat hulp kan gebruiken. Steun kan je partner in elk geval gebruiken op psychologisch gebied.

Je partner zal die steun vooral van jou verwachten. Jij bent immers degene die hem of haar het meest na staat. Tegelijkertijd zal je partner die verwachting niet altijd uitspreken. Soms uit schaamte, soms omdat hij of zij de beperkingen die MS met zich meebrengt niet wil accepteren. Motiveer je partner om die verwachtingen uit te spreken. Samen bepaal je vervolgens of die verwachtingen reëel zijn. Zijn ze reëel of te hoog? Of zijn ze misschien te laag?

Wat kan je partner van jou verwachten?

Vergeet vooral niet om ook je eigen leven te leven. Dat is wellicht de belangrijkste tip die je kunt krijgen. Hoe logisch het ook lijkt om je partner bij te staan, het is net zo belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Dat is volgens psychologen de enige manier om een partner met MS langdurig te helpen. Het leven met een partner met MS brengt spanningen met zich mee. De hulp kan relatief veel tijd vragen en je partner zal je soms onredelijke verwijten maken. Dat is niet altijd even makkelijk. Fricties moet je natuurlijk met elkaar bespreken, maar het is net zo belangrijk om even tijd voor jezelf te nemen, bijvoorbeeld door een avond te sporten, met een kennis het theater te bezoeken of lekker te winkelen.

Tips

Maak duidelijke afspraken over wat je van elkaar kunt verwachten.

  • Spreek de wederzijdse verwachtingen uit en zorg ervoor dat ze niet te hoog of te laag zijn.
  • Verdeel de huishoudelijke taken, waarbij je partner het lichte werk doet en jij het wat zwaardere huishoudelijke werk.
  • Maak afspraken wanneer je beschikbaar bent en plan tijd voor jezelf in.
  • Maak afspraken over welke taken je wel en welke taken je niet doet.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de site van de MS Vereniging Nederland.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.