MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app

Vrijen met een partner met MS

Kun je nog wel vrijen met elkaar als je partner MS heeft? Vraag ik fysiek dan niet te veel van hem of haar? Is het voor hem of haar nog wel leuk? Vragen die je je kunt afvragen als partner van iemand met MS. Misschien vind je het moeilijk om over dit onderwerp te praten. Toch is het belangrijk om dit met elkaar te bespreken, want MS heeft onmiskenbaar invloed op de seksualiteit.

Het mijden van het onderwerp ‘seksualiteit’ is een logische reactie, menen seksuologen. Je merkt dat je partner minder kan en je wilt hem of haar dan ook niet nog eens wijzen op de veranderende seksualiteit. Seksualiteit vormt een wezenlijk onderdeel van een relatie. Wanneer je verwachtingen of angsten over dit onderwerp niet bespreekt, zal dit de relatie schaden.

Wat verandert er?

De impact van MS op de seksualiteit verschilt van persoon tot persoon. Toch krijgen bijna alle mensen met MS te maken met:

 • Vermoeidheid waardoor de zin in seks afneemt.
 • Bewegingsbeperking, spierzwakte en pijn waardoor niet alle posities mogelijk zijn.
 • Erectiestoornissen of een minder vochtige vagina.
 • Moeite met klaarkomen (hoewel sommige mensen met MS juist een voortijdig orgasme krijgen).
 • Incontinentie.
 • Angst en depressie.

Seksuologen wijzen erop dat je de gevolgen van MS en seksualiteit niet los van elkaar kunt zien. Mensen vrijen bijvoorbeeld minder omdat degene met MS bang is dat het vrijen pijn gaat doen. Die angst kan er weer toe leiden dat mensen moeite hebben met klaarkomen op het moment dat ze wel met elkaar vrijen. En dat kan weer tot een depressie leiden.

Tips

De seksualiteit zal zeker veranderen, maar het hoeft niet minder te worden. Vaak kun je met enkele simpele aanpassingen veel bereiken.

 • Vrij op een ander tijdstip.
  Zeker bij een partner met MS die snel vermoeid is, kan dit een oplossing zijn. De meeste mensen voelen zich ’s ochtends een stuk fitter en dat geldt natuurlijk ook voor mensen met MS.
 • Probeer eens een andere houding.
  Wanneer vrijen pijn doet, kan een ander standje er voor zorgen dat je de pijnlijke plek niet belast.
 • Zoek naar nieuwe manieren om te vrijen, bijvoorbeeld met behulp van een sensuele massage of hulpmiddelen. Op die manier kun je elkaar opnieuw ontdekken.
 • Gebruik een condoom bij incontinentie.

De belangrijkste tip blijft om met elkaar te blijven praten. Geef aan wanneer iets pijn doet. Laat weten wat je wel en niet lekker vindt. Spreek verwachtingen uit. Je kunt daarbij ook de hulp van een seksuoloog overwegen. Er zijn veel seksuologen gespecialiseerd in ‘MS en seksualiteit’.

Meer informatie

Op het internet is veel informatie te vinden over seksualiteit en MS. Zo hebben de Rutgers Stichting en Hersenz een interessante brochure over dit onderwerp.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.