MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app

Waarom is je vriend(in) met MS zo moe?

Waarom is je vriend(in) met MS de ene keer moe en de andere keer niet? Hoe kan het dat die vermoeidheid zo overweldigend is? Vermoeidheid is misschien wel een van de meest onderschatte klachten. De vermoeidheid kan zo sterk zijn dat hij of zij echt niets meer kan. Hoe ga je daarmee om?

Lepeltjes Theorie

Een manier om de impact van vermoeidheid uit te leggen is de lepeltjes theorie. De mensen achter de website butyoudontlooksick.com bedachten deze theorie. Als je MS hebt, start je de dag met beperkte energie. Twaalf lepeltjes volgens deze theorie. Met elk lepeltje kan je vriend(in) iets doen; douchen, ontbijten, wandelen, etc. Heeft je vriend(in) aan het einde van de dag precies twaalf lepeltjes gebruikt, dan is de energiehuishouding in balans. Is hij of zij halverwege de dag al door de lepeltjes heen, dan slaat de vermoeidheid meedogenloos toe. De lepeltjes theorie dwingt je vriend(in) tot keuzes. Als ze de ene activiteit wil doen, moet ze de ander laten.

De mate van vermoeidheid verschilt van persoon tot persoon. Maar de hoeveelheid energie is altijd beperkt. De ene keer gaat er dus wat meer energie in het lepeltje dan de ander, maar na twaalf lepeltjes houdt het op.

Energiebeheer

Jij kunt met deze theorie in je achterhoofd helpen. Je kunt een activiteit overnemen die anders een lepeltje kost. Bijvoorbeeld door een keer voor je vriend(in) te koken, door een keer boodschappen te doen of met zijn of haar hond te wandelen.

Wil je je vriend(in) een keer mee uit nemen, zorg dan dat hij of zij daarvoor weinig lepeltjes gebruikt. Je kunt samen met anderen activiteiten overnemen, zodat hij of zij voldoende energie over heeft om uit te gaan.

Meer informatie

De mensen achter de website butyoudontlooksick.com ontwikkelden de theorie. Op deze Engelstalige site staat veel meer informatie over MS en de energiehuishouding.

De site van Hersenletsel Uitleg beschrijft deze theorie in het Nederlands.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.