MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app

Waarover praat je met je vriend(in) met MS?

Wat vraag je wel en wat vraag je niet aan je goede vriend(in) met MS? Is het te pijnlijk als je vraagt hoe het gaat? Getuigt het van desinteresse als je daar niet naar informeert? Het is soms een lastig dilemma. Het belangrijkste advies: probeer het niet voor de ander in te vullen.

Welke stemming heeft je vriend(in)?

MS roept veel gevoelens op: angst, verdriet, woede, schuld en ontkenning. Het ene moment zal de angst overheersen, het andere moment misschien de woede. De gevoelens komen en gaan. Er zit geen vast patroon in. Dat betekent dat je soms niet weet in welke stemming je je vriend(in) aantreft. De ene keer zal hij of zij verdrietig zijn en juist willen praten over MS. De andere keer overheerst wellicht de ontkenning en moet je het onderwerp MS juist mijden.

Dat maakt een gesprek uitdagend. Althans, het beginnen van een gesprek. Je weet namelijk niet goed van tevoren in welke stemming je vriend(in) is. Probeer de stemming af te tasten. Begin het gesprek met enkele neutrale opmerkingen. De reactie verraadt vaak al snel hoe het ervoor staat. Dat is overigens niet anders bij mensen zonder MS.

Vul het niet voor de ander in

De stemming kun je peilen, maar je weet nog steeds niet zeker waar je vriend(in) over wil praten. De ene keer ligt een gesprek over MS gevoelig, de andere keer wil hij of zij er juist over praten. Vul het niet voor de ander in, maar vraag waar hij of zij het over wil hebben.

Natuurlijk zijn er onderwerpen waarover jij wilt praten. Vertel dat ook. Een vriendschap is alleen duurzaam als deze gelijkwaardig is. In een gelijkwaardige vriendschap is er ook ruimte in het gesprek voor jouw onderwerpen.

Dat klinkt eenvoudig, maar wat doe je als hij of zij per se niet over een onderwerp wil praten? Wees dan eerlijk en zeg dat je het jammer vindt. Accepteer het ook, wie weet staat hij of zij later wel open voor een gesprek hierover. Je laat je vriend(in) dan in zijn of haar waarde en hebt ook jouw gevoel gedeeld.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp vind je onder andere op de site van MS Liga Vlaanderen en van de Vereniging MS Nederland.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.