MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app
Ingeborg Kuys

Ingeborg Kuys

Juist als je een chronische ziekte als MS hebt, is het belangrijk je basis gezond te houden. Dat doe je met een gezonde leefstijl. Voeding speelt een belangrijke rol in een gezond leefpatroon. Lees hieronder de column van Ingeborg Kuys over haar ervaringen met voeding in combinatie met een chronische ziekte.

Gezond eten

Op de een of andere manier zit het in mijn hoofd: gezond eten doe je met Mediterraanse producten. Waar de overdaad aan zonnestralen de pomodori nog rijk van smaak en dieprood maakt. Binnenkort mogen we weer naar Italië om onze geslonken voorraad aan te vullen. Voor de vitaminen op de korte termijn kopen we op de markt een kist vol verse tomaten. De rest van de kofferbak wordt gevuld met pasta’s, aangevuld met goede olijfolie en de 100% natuurlijke passata van een bepaald merk dat mij ook ooit werd geadviseerd door een echte Italiaanse mamma. Ik durf het bijna niet te zeggen: ik heb zelfs een bonuskaart van de supermarkt net onder Milano. Dat ze een deel van diezelfde producten ook bij de Appie in Nederland hebben weet ik inmiddels dames en heren. Maar het gaat ook een beetje om het idee hè.

Aardappels, groente, vlees komt bij ons misschien nog maar één keer per maand op tafel. Nee, ik zie meer uitdaging en smaak in buitenlandse gerechten, tegenwoordig uitgebreid met de Thaise en Arabische keuken. Uiteraard altijd met lekkere verse groenten en wat mij betreft zo weinig mogelijk vlees. Jammer genoeg zijn mijn zoons het daar niet zo mee eens. Dat komt… later. Vis kan gelukkig wel hun goedkeuring verdragen. Beter zelfs.

Al doende leert men. Ik ook. Zeker als het gaat om mijn welbevinden. In mijn geval: mijn buik. Ik ben geen fruiteter, maar los dat op door de dag te beginnen met een shake van vers fruit en magere melk. Gezond en lekker! Alcohol drink ik nauwelijks. En al helemaal niet als het laat wordt. Da’s dan weer niet zo Italiaans. En als we het toch over het tijdstip hebben, dan moet ik vooral ook heel ver weg blijven van de Mediterraanse tijden, zo is mijn ervaring. Hoe later er wordt gegeten, hoe langer ik in bed lig te draaien met een vervelende, opgezette buik. Rond een uur of halfacht is het bij mij daarom schluss. Waar ook een slot op moet is de snoeplade, zeker als het gaat om chocola. Dat vindt mijn buik simpelweg niet fijn, maar dat blijft wel een lastig dingetje, heel eerlijk gezegd. Af en toe ga ik voor de bijl en neem ik de ellende van daarna, op voorhand op de koop toe.

Nee, doe mij maar een zelfgemaakte tortelloni ripieni met een paar simpele, pure ingrediënten, geserveerd aan een groepje lieve mensen met een positieve instelling. Het glas halfvol, letterlijk en figuurlijk, want ook dat draagt bij aan ieders welbevinden.

Dus ik zeg: eet u smakelijk en proost! Op uw gezondheid!

Meer informatie:
In Nederland kennen we de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Hier zie je in een oogopslag hoe je gezond kunt eten. Als je dit advies volgt, krijg je gezonde voedingsstoffen binnen en voldoende mineralen, vitamines, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels. Voor meer informatie zie www.voedingscentrum.nl

Ingeborg Kuys (’66) heeft sinds 1999 de chronische darmziekte colitis ulcerosa. In 2004 belandde ze hiervoor zes weken, en door de complicaties later nog eens vier weken, in het ziekenhuis. Een periode met veel medicatie en een langdurig herstel volgde. Gelukkig heeft zij de ontstekingen al jaren onder controle. Ingeborg is schrijfster en heeft diverse boeken geschreven over verschillende ziektebeelden, zowel voor volwassen als kinderen. Ook schrijft zij blogs en ervaringsverhalen.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.