MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app
Ingeborg Kuys

Ingeborg Kuys

Positief denken en mediteren kunnen je helpen om je hoofd leeg te maken van sombere gedachten. Het helpt je te ontspannen. En dat is weer goed om je basis gezond te houden. Lees hieronder de column van Ingeborg Kuys over een positieve mindset in combinatie met een chronische ziekte.

Positieve mindset

Een Maag-Darm-Leverarts zei eens tegen mij: ‘Ik zit altijd met twee petten op: voor de ene groep chronisch zieken ben ik een coach. Die boycotten een bord nasi voor de rest van hun leven omdat dat de eerste keer is misgegaan. Of blijven in de hoek van de bank zitten omdat ze denken dat dat wandelingetje echt niet lukt. De andere groep moet ik iedere keer opnieuw afremmen. Die gaan door tot het gaatje, zonder ook maar een moment van rust te pakken.

Ik behoorde bij de laatste groep; iedere keer weer moest ik worden afgeremd. Toen ik mijn arts een keer dol-enthousiast vertelde wat ik die dag allemaal al had gedaan, keek hij mij aan en zei, nee riep, ‘Ingeborg, dit-kun-jij-helemaal-niet!’ En dan nog dacht ik: hoezo? Je ziet toch dat het lukt? Ik zag het feit dat ik weer meer kon verzetten juist als een heel positieve ontwikkeling! Maar dat ondoordachte, onbesuisde gáán, moest ik in het begin van mijn herstel vooral bekopen met een grote terugval, de dag(en) erna.

Toch ben ik in de loop der jaren langzaam maar zeker hersteld; met name door te reflecteren waarom ik steeds weer een terugval had, en daar ook iets mee te doen. Maar ook mijn positieve instelling heeft hierin beslist een heel grote rol gespeeld. Ik ben dankbaar en blij dat die positiviteit van nature in mijn karakter zit. Want hoe vaak ik niet heb moeten incasseren dat het toch nog niet zo goed ging als ik dacht… Een tweede factor voor mijn positieve mindset is het werk dat ik doe. En dat begon met het schrijven van mijn eigen verhaal. Dat ik patiënten kan helpen om ook hun verhaal op papier te krijgen en er voor sommigen een levensdocument van te maken, is een ongelooflijk dankbare taak. Net na de periode van ernstig ziek zijn en tien weken ziekenhuis, was het wederom een arts die zei: ‘Het wordt tijd dat je voor jezelf kiest. Misschien krijg je er wel vleugels van.’ En dat gebeurde: ik startte met een opleiding HBO-Verpleegkunde, maar heb deze na het tweede jaar moeten beeindigen omdat ik de praktijk conditioneel niet aankon.

Mede door die positieve mindset is mijn kwaliteit van leven hoog. Ik geniet volop en schiet bij het minste of geringste vol: als mijn volwassen dochter hand in hand met mij door de stad loopt, of toen mijn vriendin en ik na een paar dagen Rome aan elkaar vertelden hoe gaaf het was geweest. En hoe blij we met elkaar waren. De tranen liepen mij over de wangen toen we met alle kinderen plus aanhang deze zomer op safari in Zuid-Afrika waren. Dat we dit kunnen en mogen meemaken. ‘Nee hè, daar gaat ze weer!’ hoor ik de jeugd dan al roepen. Maar op datzelfde moment zag ik toch volgens mij ook een paar anderen even iets wegslikken. En daar geniet ik op mijn beurt dan ook weer van!

Tips:
Installeer bijvoorbeeld een mindfulness-app op je telefoon. Of doe onderstaande eenvoudige oefening:
> Neem een moment voor jezelf en zoek een plek waar je goed zit of staat. Het hoeft niet per se een rustige plek te zijn.
> Kijk om je heen: wat zie je, waar ben je? Probeer daarbij te glimlachen.
> Neem de tijd om te genieten van het feit dat je even kunt kijken en niet mee hoeft te doen. Of geniet gewoon van je uitzicht.

Ingeborg Kuys (’66) heeft sinds 1999 de chronische darmziekte colitis ulcerosa. In 2004 belandde ze hiervoor zes weken, en door de complicaties later nog eens vier weken, in het ziekenhuis. Een periode met veel medicatie en een langdurig herstel volgde. Gelukkig heeft zij de ontstekingen al jaren onder controle. Ingeborg is schrijfster en heeft diverse boeken geschreven over verschillende ziektebeelden, zowel voor volwassen als kinderen. Ook schrijft zij blogs en ervaringsverhalen.

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.