MS gespreks-app Naar de MS gespreks-app
Bart Witte

Bart Witte

Bij blaasproblemen kunnen we vaak veel doen om de kwaliteit van leven te verbeteren"

Bij MS komen regelmatig blaasproblemen voor. Reden waarom uroloog Bart Witte regelmatig aanschuift bij het multidisciplinair overleg van het MS-team.

“De blaas is een reflexorgaan. Als een kind zindelijk wordt, nemen de hersenen de regie over de blaas. Ze remmen de blaas actief om niet te gaan plassen, of pas te gaan plassen op het moment dat het uitkomt. Door MS kan die remming verstoord raken en heb je minder controle over je blaas.

Overactieve blaas
Als mensen in de beginfase van de MS al klachten hebben, is dat vooral overactiviteit van de blaas of aandrangincontinentie. Dat is vaak goed te behandelen, in eerste instantie met fysiotherapie en/of medicatie. De medicijnen werken in op de receptoren die een rol spelen bij het samentrekken van de blaasspier, of het doorgeven van een signaal naar de hersenen dat de blaas vol is. Er zijn twee groepen medicijnen beschikbaar. De ene groep remt aanspanning van de blaas, de andere zorgt voor ontspanning van de blaasspier.

Botoxinjecties
Als de medicijnen niet werken of veel bijwerkingen geven, zijn er andere behandelmogelijkheden. Botox bijvoorbeeld is ook een stof die spierspanning remt. Met een naald spuiten we een hoeveelheid botox op een aantal plekken in de blaaswand, in de spier en onder de binnenbekleding van de blaas. Dit gebeurt in de meeste gevallen poliklinisch, onder plaatselijke verdoving via een cystoscoop, een cameraatje dat via de plasbuis in de blaas komt.

Signaal van blaas naar hersenen
Bij PTNS (Percutane Tibiale Neurostimulatie) wordt de enkelzenuw aangeprikt met een soort acupunctuurnaaldje. Daar gaat een stroompje doorheen, dat dezelfde zenuwbanen gebruikt als het signaal vanuit de blaas naar de hersenen. Omdat er maar plek is voor één signaal, werkt het remmend op het signaal dat de blaas vol is. PTNS is bij MS niet altijd effectief, omdat je een goede zenuwgeleiding moet hebben. Het is intensief, omdat je minimaal twaalf keer behandeld moet worden om uit te vinden of het werkt, en daarvoor steeds naar het ziekenhuis toe moet.

Onderactiviteit van de blaas
Als je minder mobiel wordt, zien we dat ook de blaas verandert. Dan kun je last krijgen van een onderactieve blaas. De blaasspier trekt niet meer goed genoeg samen en je plast je blaas niet goed leeg. Het kan ook zijn dat de blaas vol blijft, en dan komt er een grote druk op de nieren te staan. Soms merk je daar zelf niks van. Als je in een rolstoel zit, adviseer ik om jaarlijks een echo te laten maken. Zo kunnen we zien of je je blaas goed leeg plast.

Katheteriseren
Bij een onderactieve blaas moeten we ervoor zorgen dat die blaas op gezette tijden leeg is, zodat de druk laag blijft. Dat doen we met katheteriseren. Met Clean Intermittent Catheterization maak je zelf je blaas leeg met een dun, plastic slangetje, vier à vijf keer verdeeld over de dag. Dat is voor vrouwen vaak wat makkelijker dan voor mannen. Er zijn wel een goede
cognitie en een goede handfunctie voor nodig. Bij een vergevorderde vorm van MS kan een blijvende katheter nodig zijn, maar dit vermijden we het liefst vanwege de grote kans op infecties. Blaasproblemen kunnen een grote invloed hebben op je kwaliteit van leven. Maar er zijn – zeker in het begin – goede behandelmogelijkheden. Mensen zijn er vaak hartstikke blij mee: eindelijk kunnen ze weer eens de stad in. Blijf er dus niet mee zitten.”

Deel ook jouw ervaring!

mijn verhaal insturen

U verlaat de website MShebjeniealleen.nl

U wordt nu omgeleid naar een externe website.